top of page

Hoe kan ik mijn kind motiveren om toch op kamp te gaan?

Bijgewerkt op: 9 feb. 2021

Heb je je kind ingeschreven om deel te nemen aan een kampje omdat je er van overtuigd bent dat dit een leuke ervaring wordt? En ziet je kind dit plots niet meer zitten? Dan vraag je je waarschijnlijk af hoe je je kind kan motiveren om toch deel te nemen.

Kinderen op kamp

Wel, wanneer jij ervan overtuigd bent dat dit kamp je kind goed zal doen, dan heb ik een aantal tips om je kind de nodige veiligheid en zekerheid te bieden die hij of zij nodig heeft.


Twijfel je zelf of dit kamp een goed idee is en weet je niet goed of je het kamp moet laten doorgaan of annuleren? Dan krijg je in mijn blog Mijn kind wil niet meer op kamp. Moet ik nu doorzetten of annuleren? meer duidelijkheid over de twijfel en angst bij je kind en hoe je daarmee om kan gaan.


Structuur

Structuur zorgt voor geruststelling en duidelijkheid. Door de nodige structuur te voorzien, krijgt je kind meer houvast en wordt de situatie voorspelbaar. Dat kan je doen door te vertellen hoe een dag eruit zal zien. Dit zowel thuis, als op kamp. Zal het ochtendritueel bijvoorbeeld verlopen zoals gewoonlijk of zullen er veranderingen zijn? Wanneer vertrekken jullie? Wie zal je kind brengen en halen? Wat gebeurt er wanneer je kind op het kamp toekomt? Wie zal er zijn? Hoe zit een kampdag eruit? Maar ook: Waar kan je kind zijn lunchpakket bewaren? Waar en wanneer wordt er gegeten en gedronken? Waar en wanneer kan je kind naar toilet gaan? Moet je kind daarvoor iemand aanspreken? Zo ja, wie? Deze laatste vragen zorgen ervoor dat de lichamelijke behoeften van je kind ingevuld raken en je kind zich kan richten op het maken van vrienden en plezier beleven aan het kamp.

Mogelijks kan je niet alle vragen vooraf beantwoorden. Wel kan je met je kind afspreken dit te bevragen bij de begeleiding op de eerste dag van het kamp. Zicht krijgen op de structuur en het dagverloop geeft je kind een zeker en veilig gevoel en zorgt ervoor dat je kind de situatie al wat meer de baas kan.

Veiligheid

Door je kind te laten weten bij wie hij of zij terecht kan, wanneer hij vragen heeft of een moeilijk momentje, zorg je voor een gevoel van veiligheid. Zeg niet zomaar: “Bij de begeleiding”, maar probeer ervoor te zorgen dat je kind een naam en een gezicht heeft van die persoon. Hiervoor kan je eventueel vooraf contact opnemen met de begeleiding of vooraf even kennis maken.

Tijd

Probeer de eerste dag iets vroeger te gaan, zodat je niet gehaast moet vertrekken. Geef je kind de tijd om de nieuwe omgeving te verkennen en in zich op te nemen. Vertrek pas wanneer je kind een plekje gevonden heeft waar hij zich goed voelt, zich aangesloten heeft bij een groepje spelende kinderen of zoek een begeleider op.

Keuzes

Geef je kind daar waar het kan de keuze. Een keuze zorgt voor een verhoogd gevoel van controle, zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Laat je kind bijvoorbeeld kiezen welke kledij hij wil aantrekken: een lange of korte broek? Of laat je kind kiezen wat hij meeneemt om te eten: sandwiches of boterhammen? Kaas of ham? Rijden we met de fiets of de step? Enz. Uiteraard zoek je een keuze die bij je kind past en geef je niet té veel keuzes. Te veel keuzes kunnen dan weer leiden tot té veel verantwoordelijkheid en brengen je kind uit balans.

Alleen of met twee

Indien mogelijk kan je je kind inschrijven samen met een broer of zus, of een vriendje of vriendinnetje. Dit voelt voor je kind meteen heel vertrouwd. Iemand hebben om op terug te vallen, kan een hele geruststelling zijn.


Symbolische kracht

Wanneer je kind een broek of een T-shirt geeft die hij graag draagt en waar hij zich goed in voelt, laat hem deze zeker dragen op de eerste dag(en). Het dragen van een favoriet kledingstuk geeft je kind een goed gevoel en meer zelfvertrouwen. Bedenk maar eens hoe jij je voelt in je favoriete outfit.

Of misschien heeft je kind wel een sticker of tattoo of iets anders waardoor hij zichzelf sterker voelt. Wees creatief en denk out of the box. Misschien weet je kind zelf wel iets waardoor hij zich krachtiger voelt.

Nog meer tips

In mijn blog 4 tips voor een geweldige start van het nieuwe schooljaar staan heel waardevolle tips die je kind ook bij een geweldige start van een kamp kunnen helpen. De overgang van vakantie naar school is vergelijkbaar met de overgang van school naar vakantie of een kampje. Het gaat telkens om verandering of een nieuwe situatie. En met deze tips gaat je kind met plezier op kamp!

Pas vooral die tips toe die voor je kind belangrijk en behulpzaam zijn. En richt je aandacht op wat werkt, goed loopt en succesvol is. Deze successen kan je vieren en onthouden zodat een volgend kampje terug een geweldige ervaring wordt.

Veel succes en laat me vooral weten hoe jullie van een kampje een onvergetelijke ervaring maakten!

Veel liefs,

Nathalie

PS: Neemt je kind liever deel aan een klein en gezellig kampje? Waar aandacht voor jouw kind en een warme groepssfeer centraal staat? Check dan even de Flow en Groei Zomerkampen en schrijf je kind nu nog in!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page