top of page

Grenzen stellen, 5 tips om je kind hierbij te helpen

Grenzen stellen, het is een thema waar heel wat ouders en kinderen mee worstelen.


Hoe geef je je grenzen aan? Hoe zorg je ervoor dat anderen niet over je grenzen gaan? Hoe vind je een balans tussen je eigen grenzen en die van de ander? En hoe kan je je kind helpen of ondersteunen bij het leren aangeven van zijn of haar grenzen?


Hieronder vind je 5 waardevolle tips om jouw kind te helpen bij het leren grenzen stellen.


  1. Nee is nee

Je kent het vast wel, kinderen die NEE zeggen waar je geen JA van kunt maken. Ze willen geen hapje meer van hun patatjes, ze draaien hun hoofd of persen hun lippen op elkaar. Of nee, ze gaan dat níét doen, je mag op je kop staan. Nee is nee. Kampioen in het aangeven van hun grenzen.


Wanneer je dan toch doorgaat met bv. eten geven, leer je je kind dat de verwachtingen van de ander belangrijker zijn dan hun eigen grenzen. Verplichten om een bord leeg te eten is hetzelfde. Vraag je je kind te voelen of het genoeg heeft, en laat je het dan stoppen, dan leer je je kind de grenzen van zijn of haar lichaam kennen en respecteren. Dat kan ook op andere momenten en in andere situaties, vb. bij het wel of niet dragen van bepaalde kledij, meedoen aan activiteiten,...


Het is goed hierover met je kind in gesprek te gaan. Te benoemen waar je een grens kan voelen - genoeg gegeten voel je in je buik - en te bevragen. Hoe jonger je kind, hoe meer je benoemt wat je zelf nog invoelt/inschat en dan vraagt of het juist is. Hoe ouder je kind, hoe meer je in gesprek kan gaan over wat maakt dat bv. een bepaald kledingstuk of bepaalde activiteit niet goed voelt. Zo leer jij je kind nóg beter kennen en afstemmen op je kind en leert je kind zichzelf beter kennen zodat je kind bij het opgroeien dicht bij zichzelf kan blijven.


  1. Knuffelen (met jou én met anderen)

Knuffelt je kind niet graag, verplicht het dan ook niet. Knuffelen gaat om een fysieke grens. In de plaats van knuffelen kan je zoeken naar wat voor je kind wel kan: high five, vuistje, hartje in de lucht, handkus, 'love you' zeggen,...


Knuffelt je kind wel graag, sta dan even stil bij het volgende: wie laat als eerste de knuffel los? Bij de volgende knuffel die je geeft of krijgt, kan je even bewust voelen wanneer je kind de knuffel lost. Dát moment is een grens die je kind onbewust aangeeft. Dát moment is de knuffel genoeg geweest en laat je los. Knuffelt je kind dan opnieuw verder, voel dan terug wanneer je kind opnieuw loslaat.


Je kind kan op deze manier experimenteren met eigen grenzen: wanneer is het genoeg geweest, wanneer nog niet? Mag ik opnieuw aansluiten als ik voel dat het nog niet genoeg geweest is? Enz.


Een mooi moment voor jullie beiden. Want ook hier mag jij meevoelen: Wanneer is het voor jou genoeg geweest?


  1. Stop! Hier is mijn grens-spel

Kinderen leren veel al spelend. Dat is voor het leren aangeven van grenzen niet anders. Start-stop-spelletjes zijn hiervoor heel geliefd en het is heel simpel. Je kiest eerst waar of wanneer je het start-stop-spel gaat spelen. En dan mag je kind start zeggen om te starten en stop om te stoppen.


Bijvoorbeeld: je kiest om het spelletje te spelen bij het kriebelen. Je kind zegt start wanneer je mag starten met kriebelen en stop wanneer je moet stoppen met kriebelen. Je wacht op een start om terug verder te gaan en een stop om te stoppen. Dit spelletje is ook heel leuk tijdens het worstelen, wandelen, schommelen (duwen/niet duwen), kleuren,... Je vindt vast een spelletje dat bij jullie past.


Bij jonge kinderen die je nog helpt met tanden poetsen, douchen, haren kammen,… kan het bijvoorbeeld ook dan. Je poets tot wanneer je kind stop zegt en doet verder bij een start. Een heel fijne oefening wanneer je kind iets 'moet' maar wel kan aangeven wat en hoeveel haalbaar is.


  1. Wat met je eigen grenzen?

Heb je al eens stil gestaan bij deze vraag? Wat met jouw grenzen? Lukt het jou om jouw grenzen aan te geven? Of pas jij je voortdurend aan aan de verwachtingen van de ander? Raak je soms gefrustreerd omdat je vaker ja zegt maar eigenlik een nee voelt?


Wanneer je merkt dat anderen over jouw grenzen gaan en het voor jou moeilijk is om je grenzen aan te geven, is het goed om ook met jouw grenzen aan de slag te gaan.


Kinderen leren namelijk veel door te kijken naar anderen. En bij uitstek van hoe hun ouders het doen. Wanneer jij aan de slag gaat met jouw grenzen, zal ook je kind hier de vruchten van plukken.


  1. Weerbaarheids- of assertiviteitstraining

Een weerbaarheids- of assertiviteitstraining kan je kind helpen om de weerbaarheid en assertiviteit te ondersteunen. Kinderen leren er hun grenzen ontdekken, deze aan te geven en sterker in hun schoenen te staan. Ze leren opkomen voor zichzelf en voor wat ze denken.


De KRAGT-training is daar een geweldige training voor. Je kind leert er zichzelf beter kennen, krijgt inzicht in relaties en de invloed van anderen op zichzelf, ontdekt hoe zich te verhouden tot de omgeving en welke invloed je kind heeft op zijn of haar eigen keuzes en toekomst.


De volgende KRAGT-training gaat door tijdens de paasvakantie van 9 tem 11 april 2025. In een klein groepje voor kinderen van 8 tem 12 jaar versterken we de weerbaarheid, sociale vaardigheden, eigenwaarde, zelfvertrouwen en een krachtig ik-gevoel. Alle info vind je hier


Ga je liever zelf aan de slag? Tijdens een individuele kragt-training kan je als ouder aan de slag met het ontdekken van jouw grenzen. Je leert steviger in je schoenen staan, jouw plek innemen en krachtig opkomen voor jezelf en je gezin. Stuur me gerust vrijblijvend een mailtje of berichtje met jouw vraag. Ik beantwoord jouw vraag met veel plezier. Je kan me contacteren via nathalie@flowmotion-coaching.com of 0486 80 09 61


Veel liefs,

Nathalie 💖

 
 
 

Comments


FLOWMOTION

Nathalie Roegiers

0486 80 09 61

Nathalie@flowmotion-coaching.com

Praktijk

Meistraat 13

9940 Sleidinge

© Copyright Flwomotion I Privacybeleid I Algemene voorwaarden

Wil jij meer inspiratie en nieuwe inzichten krijgen over hoe jij en/of je kind meer in je kracht kan staan en kan stralen?

Vul dan hieronder je gegevens in en laat je regelmatig inspireren door mijn flowmotion-inspiratiemail !

  • Facebook
  • Instagram
  • Black LinkedIn Icon
  • YouTube
bottom of page