top of page

4 tips voor een geweldige start van het nieuwe schooljaar

Bijgewerkt op: 10 aug. 2023


Start nieuw schooljaar

Ja, aan alle mooie liedjes komt een eind, dus ook aan de grote vakantie. Ik hoorde deze week al vaak zeggen dat de vakantie al lang genoeg geduurd heeft. Ook jij kijkt waarschijnlijk, samen met heel wat andere ouders, uit naar het nieuwe schooljaar.


Al kan het einde van de grote vakantie en het begin van een nieuw schooljaar ook wel wat spanning met zich mee brengen. De overgang van vakantie naar school is niet voor elk kind even gemakkelijk te maken. Het ene kind vindt het nieuwe schooljaar geweldig en telt de dagen af, het andere kind ervaart iets meer spanning en kan zelfs slapeloze nachten hebben. Niet alleen je kind, maar ook jij kan je zorgen maken over deze nieuwe situatie. Want je wil graag dat je kind met plezier naar school gaat en het daar goed heeft. Wel, met deze 4 tips laat je de overgang van vakantie naar school vlot verlopen en zorg je voor een geweldige start van het nieuwe schooljaar.


Vast ritme

Vakantie is zalig! Niemand zal dat ontkennen. Maar na een tijdje verlang je wel terug naar de gewone gang van zaken. Want eerlijk is eerlijk: vakantie is zalig… maar je kind de hele vakantie geboeid houden is een heuse klus en best vermoeiend! Stiekem kijk je uit naar het moment waarop je je kind in bed kan stoppen. En dat buikgevoel mag je best volgen. Want niet alleen jij voelt aan dat het tijd is voor wat meer ritme en structuur. Ook je kind heeft je die boodschap al op verschillende, soms vervelende, manieren duidelijk gemaakt.


De laatste week van de vakantie is een goed moment om terug op jullie vaste ritme te komen, terug in die vaste routine. Op tijd naar bed, maar ook al eens op tijd opstaan, helpt je kind om hier opnieuw aan te wennen. Een vast slaap- en waakritme zorgt ervoor dat je kind beter slaapt, zich fitter voelt en rustiger is. En doordat je kind voldoende uitgerust is, kan het beter met de spanning omgaan die het nieuwe schooljaar met zich mee brengt.


Goede voorbereiding

Voor een aantal kinderen is een nieuw schooljaar méér dan alleen de start van een nieuw schooljaar. Het is een nieuwe juf of meester, een nieuwe klas, een nieuwe bank, nieuwe klasgenoten, nieuwe regels en afspraken,… Ze vinden het zo spannend dat ze niet goed meer slapen of er zelfs volledig van uit hun doen raken. Het kan helpen je kind goed voor te bereiden op deze nieuwe situatie. Je kan eens langsgaan op school of in de klas, kennis maken met de leerkracht, navragen bij wie je kind in de klas zal zitten, eens op de schoolwebsite rondkijken, de weg van en naar school oefenen,… Luister naar wat je kind nodig heeft om met een gerust gevoel naar school te gaan. Eventueel kan je samen bekijken en bespreken wat je kind kan doen wanneer het zich niet goed voelt op school en bij wie het dan terecht kan. Wanneer het jullie meer rust geeft, kan je de mogelijkheid bekijken dit te bespreken met de leerkracht.


Schenk ook voldoende aandacht aan wat je kind wel al weet en wat vertrouwd is. Zoals vertrouwde ochtendrituelen, boekentas, drinkfles of koekjesdoos, kledij, dezelfde speelplaats, eetruimte, leerkrachten die hij op de speelplaats tegenkomt, … Een goede voorbereiding zorgt voor een veilig gevoel en verhoogt het zelfvertrouwen.


Het is goed ook even stil te staan bij je eigen beleving en jezelf te bevragen. Wat heb jij nodig zodat je je kind met een gerust hart naar school kan laten vertrekken? Wat wil jij weten?

Belangrijk is je daarbij te realiseren dat jouw behoeften niet noodzakelijk dezelfde zijn als die van je kind.


Rustgevende antwoorden

De laatste week van de grote vakantie lijkt iedereen alleen nog maar bezig te zijn met het nieuwe schooljaar. Op veel plaatsen waar je komt, wordt nieuwsgierig gevraagd of je kind zin heeft in het nieuwe schooljaar. Allemaal heel fijn, die betrokkenheid en interesse. Behalve wanneer je kind geen zin heeft om te starten of aangeeft deze vragen lastig te vinden. Het wordt nóg moeilijker wanneer je verteld dat je kind geen zin heeft of het spannend vindt en de reacties van anderen ontkrachtend zijn. Zoals ‘Allee allee, alle andere kinderen zijn zo blij dat ze naar school mogen.’ Of: ‘Moh, geen zin? Dat is toch leuk naar school gaan!’ Of: ‘Jij bent toch al een grote jongen…’


Vooraf een voor jullie passend antwoord zoeken op deze vragen of reacties, bezorgt je niet alleen meer rust, het zorgt er ook voor dat je respect kan tonen voor de eigenheid van je kind. Je kind leert op zijn beurt dat het ok is te voelen wat hij voelt en hoe hij zelf met dergelijke situaties kan omgaan.


Bijvoorbeeld, op ‘Moh, geen zin? Dat is toch leuk naar school gaan!’ kan je op verschillende manier reageren. Afhankelijk van wie de vraag stelt en of je al of niet zin hebt in een gesprek, kan je antwoorden: ‘Niet alle kinderen hebben zin om naar school te gaan’ waarop je vervolgens kan verder praten over de verschillende belevingen bij verschillende kinderen. Evengoed kan je antwoorden met een oneliner zoals: ‘Jij vindt dat misschien wel leuk, maar hij vindt het nu nog best spannend en dat vind ik ok zo.’


Een antwoord dat bij jullie past en goed voelt, zal ook effect hebben op het zelfbeeld van je kind. Wanneer je kind al iets ouder is, kunnen jullie samen zoeken naar passende zinnen. Wat zou je kind zelf willen antwoorden op deze vragen of reacties van anderen?


Ontspannen

Het is belangrijk dat je kind voldoende momenten heeft waarop het de spanning even kan loslaten. Zelfs wanneer je spannende voorbereidingen hebt gedaan, is het fijn daarna even te ontspannen en genieten van bijvoorbeeld een wandeling in de natuur.


Naast de 3 voorgaande tips is en blijft het een must om te genieten van die laatste week vakantie. Wanneer jij rustig blijft en nog even geniet van deze laatste vakantiedagen, zal je kind automatisch ook rustiger worden. Plan dus gerust nog leuke en ontspannen momenten samen en geniet.


Veel liefs,

Nathalie


Kunnen jullie hulp gebruiken bij de start van het nieuwe schooljaar? Tijdens het Flow en Groei Zomerkampje 'Zo trots als een pauw' leert je kind hoe hij stevig in zijn schoenen kan staan en vertrouwen op zichzelf. Je kind ervaart er innerlijke kracht en trots, zodat hij zich goed in zijn vel voelt. Ideaal zo dicht bij het nieuwe schooljaar. Ontspannen en tegelijk krachtig stralen. Meer info over het Flow en Groei Zomerkamp vind je hier.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page