Een tijdje geleden kozen jij en je kind een kampje uit om de zomervakantie fijn door te brengen. Ook al is je kind geen grote fan van kampjes, jullie zouden het dit keer (opnieuw) proberen. “Geweldig!”, dacht je toen en even leek het wel goed te gaan… tot nu. Nu het dichterbij komt, slaat de twijfel toe. Je hoort je kind voortdurend zeggen dat hij niet meer wil gaan. Tot vervelends toe hoor je: “Ik wil niet gaan”, “Kan ik niet bij jou blijven?” , “Waarom kan ik niet gewoon naar school gaan?”, “Een kampje is stom!”,…
Je wordt er moe van. Niets van wat je doet, lijkt het gevoel bij je kind te veranderen. Je zou zó graag willen dat je kind er naar uit keek.
Om te beginnen is het heel normaal dat je kind een paar dagen of zelfs weken voordat het kamp start twijfels ervaart en het niet meer ziet zitten. En het is heel normaal dat je als ouder dan zelf ook begint te twijfelen. En daardoor niet goed meer weet hoe je dit kan aanpakken. Moet je nu op je kind inpraten? Of het kampje annuleren? Want als je kind echt niet wil, wat doe je dan?
Luisteren
Wanneer je naar je kind luistert, krijgt je kind de kans te vertellen wat er in hem omgaat. Welke gedachten en overtuigingen heeft je kind over zichzelf en op kamp gaan? Is je kind ergens bang voor? Wat houdt je kind tegen? Welke gevoelens ervaart je kind?… Laat je kind maar vertellen.
Dat iets nieuw of onbekend emoties oproept is normaal, die horen erbij en mogen er helemaal zijn. Door te luisteren geef je je kind de ruimte om deze emoties en gevoelens te uiten en met jou te delen. En krijg jij een beter zicht op wat je kind nodig heeft. Wat jij voor je kind kan doen.
Geruststellen
Het kan goed zijn dat je kind alleen troost nodig heeft en het gevoel wil krijgen dat die gevoelens en emoties normaal zijn en er mogen zijn. Iedereen is wel eens bang en iedereen twijfelt wel eens. Gevoelens die er mogen zijn, verzachten en nemen in hevigheid af.
Het kan dus goed zijn dat je kind enkel jouw geruststelling nodig heeft. En jouw vertrouwen dat hij het kan.
Je buikgevoel
Je kind geruststellen wanneer je hier zelf geen goed gevoel bij hebt, is moeilijk. Kinderen voelen heel goed aan hoe hun ouders zich voelen. Voel jij je niet goed bij deze keuze, dan is de kans groot dat je kind zich ook niet goed zal voelen of begint te twijfelen. De kans is groot dat wanneer jij het moeilijk hebt met “je kind op kamp sturen”, je kind er ook moeite mee zal hebben. Sta even stil bij hoe jij hier tegenaan kijkt en hoe jij je hierbij voelt.
Durf gerust te luisteren naar je gevoel. Luisteren naar je buikgevoel is even belangrijk als luisteren naar je kind. En weet dat het helemaal niet erg is wanneer je kind deze keer nog niet toe is aan een kampje. Het is helemaal ok om nog even te wachten en het ritme van je kind te volgen. In die tijd kan je kind al een heel eind verder groeien.
Denk je dat je kind eerder een tussenstap nodig heeft? Of liever een kampje volgt in kleine groep waar voldoende aandacht is voor hoe je kind zich voelt? Zou jij je prettiger voelen mocht je erop kunnen vertrouwen dat je kind in zorgzame handen is? Dan kan je even kijken of een Flow en Groei Zomerkamp iets voor je kind is. Deze kampjes organiseer ik deze zomer voor kinderen die zich, om welke reden dan ook, beter voelen in een omgeving die rustiger en geborgen is.
Zegt je buikgevoel dat een kampje toch goed zit? Omdat jij er echt in gelooft en je voelt dat je kind er klaar voor is? Omdat je voelt dat je kind enkel nog een klein zetje nodig heeft? Of omdat je je kind het plezier van een kampje toewenst? Dan krijg je in het blog Hoe kan ik mijn kind motiveren om toch op kamp te gaan? meer tips over hoe jij je kind hierbij kan helpen.
Veel liefs,
Nathalie
Comments