top of page

Help! Hoe moet ik mijn kind begeleiden bij preteaching? Hoe pak ik dat aan?

Bijgewerkt op: 9 feb. 2021


Mama dochter

Heel wat gezinnen staan al een aantal weken onder druk en ervaren heel wat uitdagingen door het uitbreken van COVID-19 of het coronavirus. Niet kunnen of mogen werken of net meer moeten werken om alles rond te krijgen, zijn drastische wijzigingen in het gezinsleven. Verplicht thuis moeten blijven en een job combineren met de zorg voor de kind(eren) is voor veel ouders een “pittige spreidstand”. Om dan nog maar te zwijgen over de zorgen en emoties die gepaard gaan met deze crisis. Heel wat ouders worden geconfronteerd met situaties die nieuw zijn, met als gevolg dat de dagelijkse routine geen houvast meer biedt. Heel wat zaken dienen anders georganiseerd te worden en voortdurend aangepast te worden, zo ook het leren of naar school gaan van je kind. Van taken en herhalingslessen voor de paasvakantie, over de paasvakantie waar alles wat relaxter kon, naar preteaching.


Het vraagt heel wat organisatie en flexibiliteit van jou en je kind(eren) om zich voortdurend aan te passen aan de nieuwe situatie. Het is dus heel normaal dat veel vragen hebt en even met je handen in je haar zit. Gelukkig verwacht niemand dat alles meteen van een leien dakje loopt (tenzij jijzelf natuurlijk ;-)


Om jezelf wat meer houvast en rust te geven, heb ik volgende tips voor jou in deze blog gezet. Na deze concrete tips geef ik je ook graag een stukje bewustwording mee die je rust en ontspanning brengt.


1. Samen info doornemen

Je kind kreeg van de school of van de leerkracht aanwijzingen, informatie en tips over hoe ze de nieuwe leerstof op afstand zullen aanpakken. Eventueel kan je samen met je kind deze informatie doornemen om ervoor te zorgen dat alles duidelijk is. Zowel voor je kind als voor jou.


Het wordt je meteen ook duidelijk wat van je kind en van jou verwacht wordt. Moet je kind tussen bepaalde uren online aanwezig zijn? Kan de leerstof nadien nog herbekeken worden? Krijgen ze taken die ze zelfstandig moeten afwerken? Enz. Hiermee heb je meteen een idee van hoe een dag preteaching er precies uit zal zien en kan je indien gewenst gaan plannen. Is het nog niet helemaal duidelijk, wacht dan misschien nog even af. Ook voor de leerkrachten is het nieuw en zoeken naar hoe ze dit moeten aanpakken. Voel je dat je toch meteen antwoord wil, neem dan contact op met de leerkracht of de school.


2. Afspraken per kind

Bekijk de afspraken en verwachtingen van de leerkracht per kind. Ga er niet vanuit dat de afspraken die gemaakt werden met je ene kind ook gelden of goed zijn voor je andere kind. Daar leerkrachten ‘hun’ kinderen goed kennen en opvolgen, zijn deze afspraken en verwachtingen aangepast aan die specifieke klasgroep. Deze passen bijgevolg niet voor kinderen uit een andere klas, tenzij dat zo gecommuniceerd werd natuurlijk.


3. Bij vragen, leerkracht contacteren

Moedig je kind aan om de leerkracht te contacteren wanneer iets niet duidelijk is. De leerkracht heeft vast laten weten op welke manier je kind met hem of haar contact kan opnemen bij vragen. Wanneer je kind nog te jong is of dat zelf moeilijk vindt, kan je je kind daarbij helpen door te tonen hoe je kind dat kan doen of door samen de leerkracht te contacteren. Hoe meer stappen je kind hierin zelf zet, hoe zelfstandiger je kind leert werken. Het is dan ook niet nodig om voortdurend naast je kind te zitten. Wanneer je kind weet aan wie hij vragen kan stellen, kan je kind zelfstandig aan de slag.


4. Realistische verwachtingen

Wanneer je kind gedurende het schooljaar al vrij zelfstandig aan schooltaken werkte, zal dat nu waarschijnlijk niet anders zijn. Had je kind al wat meer ondersteuning en motivatie nodig, dan zal dat hoogstwaarschijnlijk nu ook zo zijn. Op dat vlak zullen er geen grote veranderingen zijn. Wees daarin realistisch. Verwacht niet dat alles meteen van een leien dakje loopt en je kind meteen alles begrepen en onder de knie heeft. Dit is ook voor je kind een nieuwe situatie. Geef je kind en jezelf de tijd om daaraan te wennen. En lukt het even niet, dan lukt het even niet. Ontspannen en opnieuw proberen is de boodschap. Trial en error dus :-).


5. Begrip

De motivatie van een stimulerende leer- en klasomgeving met klasgenoten en een leerkracht die je kind aansporen om mee te doen, aandachtig te blijven,… vallen grotendeels weg. Al doen heel wat leerkrachten vele inspanningen om ook dit online op te vangen, het blijft een andere situatie. Dat is niet altijd gemakkelijk. Sommige kinderen missen de nabijheid van hun klasgenoten en vrienden enorm en dus ook de motivatie, het plezier en samenhorigheidsgevoel die ze daarbij ervaren. Daardoor kunnen ze protesteren om zich aan te passen aan de nieuwe regels en de nieuwe situatie. Begrip voor hoe je kind zich voelt, kan deze weerstand verminderen.


6. Welke structuur behouden?

Blik even terug op hoe je voor de coronacrisis het huiswerk en de schooltaken aanpakte. Werkte je kind zelfstandig aan schooltaken? Of werkte je kind samen met jou aan schooltaken? Keek jij op regelmatige basis de schoolagenda na? Of keek je elke avond ook de taken en toetsen na? Had je kind weinig of meer ondersteuning en motivatie van jou nodig? Wanneer gebeurde dit allemaal? Voor het avondeten, na het avondeten,… ? Hoe lang was je kind (eventueel samen met jou) bezig met schooltaken? Op welke plek maakte je kind zijn schooltaken? Welke structuur had je daarin gevonden?


Bekijk welke structuur je kan behouden. Dezelfde studieplek? Dezelfde ondersteuning? Hetzelfde tijdstip? Vb. In de voormiddag zelfstandig online aanwezig voor de lessen en na het avondeten even samen kijken hoe je kind het gesteld heeft, wat liep goed, waar heeft je kind hulp bij nodig?...


7. Blijf mama of papa van

Blijf vooral ouder. Blijf mama of papa van. Ga de taak van de leerkracht niet overnemen. Niemand is daarbij gebaat en het zal voor niemand goed voelen. Niet alleen omdat het voor jou een onbegonnen opdracht is. Het is simpelweg niet jouw taak om je kind les te geven. Je kind zal, wanneer je dat probeert, ook duidelijk protesteren: ‘Nee! De juf heeft gezegd dat het zo moet!’. Je kind zal je duidelijk het signaal geven dat jouw plek die van de ouder is. En natuurlijk mag je helpen. Maar ken je grenzen en laat je kind hulp vragen aan de leerkracht wanneer die iets niet begrijpt.


Weet ook dat dit een tijdelijke situatie is, om een bepaalde periode te overbruggen. Vertrouw erop dat alles loopt zoals het moet lopen en beweeg mee op de flow. Dat is de uitdaging van nu. Hoe moeilijk of gemakkelijk is het voor jou om mee te deinen op de stroming zoals ze nu is? Als het moeilijk voor je is, hoeveel energie stop je in het tegen de stroom in zwemmen? En hoe zou het zijn als die energie vrij komt om tot rust te komen, te ontspannen en te genieten? Hoe zou dat voelen?


Ik wens je alvast veel vertrouwen in je kind en het leven, veel bewustwording en flow en uiteraard ook een vlot verloop van het nieuwe leren toe.


Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Mail me gerust: nathalie@flowmotion-coaching.com


Veel liefs,

Nathalie

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page