top of page

Groeien doe je niet alleen, groeien doe je samen

Bijgewerkt op: 9 feb. 2021

Elke ouder wil zijn kind zien opgroeien tot een zelfstandige volwassene die durft op te komen voor zichzelf. Gelukkig heeft elk kind de kracht in zich om te groeien. Elk klein stapje dat je kind zet, brengt het dichter bij zichzelf. Maar wist je dat je kind niet alleen groeit?

Moeder dochter plezier samen genieten

Telkens je kind groeit, groeit het in contact met jou. Het ene moment zal je kind groeien en groei jij mee, het andere moment zal jij groeien en groeit je kind mee. Groeien doe je samen. Jullie leren veel van elkaar, met vallen en opstaan, vreugdes en frustraties. Het is een proces waarin je elkaar bewust en onbewust beïnvloed. Een proces waarin sprake is van een wisselwerking, interactie. Een afstemmen op elkaar en elkaar uitdagen grenzen te verleggen. Leuk, maar vaak ook heel spannend. Want wie jij als ouder bent, wat je zegt en doet, heeft invloed op de groei van je kind. Je kind neemt van nature jouw ingesteldheid, waarden en normen, overtuigingen en gedrag over. Je herkent vast wel dezelfde toon waarop je kind je soms aanspreekt of met de ogen rolt net zoals jij doet. Onbewust geef je ook je perfectionisme door wanneer je tot laat in de uurtjes werkt omdat je die presentatie van je werk tot in de puntjes wil uitwerken of leer je je kind dat het ok is om voor jezelf te zorgen wanneer je even de tijd neemt om op adem te komen na een drukke werkdag, om daarna naar de verhalen van je kind te luisteren. Kinderen zijn net als spiegels, ze imiteren jouw gedrag of reageren boos en tegendraads. Wanneer jij bereid bent te kijken naar wat je kind laat zien, je durft te kijken naar jezelf, kan je groeien samen met je kind.


Je kind helpen groeien

Door je kind de ruimte te geven om te ontdekken, te proberen en te ervaren, help je het groeien. Kinderen hebben geen behoefte aan een netjes geplande volgende stap in hun ontwikkeling. Ze hebben ruimte nodig om op hun eigen tempo en hun eigen manier de dingen uit te proberen. Te vallen en terug op te staan. Wanneer jij als ouder nabij bent, kan je je kind aanmoedigen als het om je hulp vraagt. Je kan successen samen vieren en fier zijn om de moeite die je kind doet bij het proberen. Erop vertrouwen dat je kind het wel leert is belangrijk. Op die manier geef jij je kind zelfvertrouwen.


Geniet van het samen groeien!


Veel liefs,

Nathalie

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page