top of page

Een tiener in huis

Bijgewerkt op: 9 feb. 2021

Onlangs raakte ik in gesprek met een vader over zijn tienerdochter. Hij vertelde dat het niet altijd eenvoudig is met een tiener in huis. “Ze zit de hele tijd op haar kamer en is voortdurend met haar GSM bezig.” Het was een eerlijk gesprek over de mooie maar ook minder leuke kanten van het opvoeden van een tiener. Het gaf me inspiratie om erover te schrijven, want wat hij zonet vertelde, herken jij waarschijnlijk ook.

tieners samen vrienden contact

Continu in contact

Een tiener in huis is soms een grote uitdaging. En het kan best wel eens lastig zijn. Vooral het voortdurend online willen zijn van je tiener heeft een grote impact op jullie gezinsleven. Daar waar je vroeger samen met je kind op de bank kroop, een spelletje speelde, samen in de tuin ravotte of een praatje sloeg in de auto, lijken ze nu opgeslorpt door hun GSM of Smartphone.


Tieners blijven de dag van vandaag continu in contact met de hele wereld. Zelfs tot in hun slaapkamer. Daar waar hun enige plekje privé is! Via GSM en internet kunnen ze overal en op elk tijdstip in contact staan met vrienden van over de hele wereld. Jij vindt dat soms best vervelend en moeilijk. Maar ook voor tieners kan het vermoeiend zijn. Rust vinden kan voor hen een ware opdracht zijn en lijkt soms onmogelijk. Want de GSM opzij leggen of de PC of tablet uitzetten betekent dat ze van alles missen. De online wereld blijft maar draaien, zo ook je kind.


Een voor- of nadeel? ’t Is maar hoe je het bekijkt. Zelf kan ik op vlak van multimedia nog heel wat van tieners leren. Hoe ze WhatsApp gebruiken, foto’s bewerken, hoe ze levels op hun spelconsoles uitspelen, grafische ontwerpen maken,… Met veel plezier leggen ze mij uit hoe die dingen werken. En met evenveel plezier en aandacht luister ik naar hun verhalen. Ik geniet van deze momenten. Dat is het mooie aan opvoeden. Het mee beleven van hun avonturen, mee praten in hun taal, mee “hangen” in de zetel,… Oprecht geïnteresseerd zijn in wat ze doen en beleven.


Onenigheid en discussie

Het gaat er natuurlijk niet altijd zo gemoedelijk en gezellig aan toe. Rustig blijven en mee beleven wanneer ze de zoveelste keer met de deur slaan, zuchten als je ze iets vraagt of op alles een antwoord klaar hebben, is zeker niet eenvoudig. Het vraagt soms heel wat geduld om met hun zoveelste stemmingswisseling om te gaan. Het meegaand zijn en tegendraads zijn kunnen elkaar op enkele seconden afwisselen. Ja, een tiener in huis kan voor heel wat opschudding zorgen.


Het helpt om af en toe regels en afspraken te maken en te herhalen. Het biedt een houvast voor jou en voor je tiener. Want tieners zijn geweldig goed in het nét over de grenzen gaan en je geduld op de proef stellen. Al snel raken de gemoederen oververhit en ontstaat een discussie. Luisteren zit er dan niet meer in. Na een discussie en het bedaren van alle emoties staan ze wel vaak open voor een gesprek. Luisteren naar wat ze te vertellen hebben en wat ze van de afspraken en regels vinden, is belangrijk. Bespreek wat haalbaar is voor jullie beiden en onderhandel gerust. Niet gemakkelijk, maar het lukt je best!


Een wirwar aan veranderingen

Ook tieners ervaren hun tienerjaren als zeer ingrijpend. Ze gaan door een wirwar van verandering en nieuwe ervaringen. Het hele proces van opgroeien, lichamelijke veranderingen, door een rollercoaster van emoties gaan, volwassen worden,… is een niet te onderschatten uitdaging voor je tiener. Deze periode samen door komen kan rust geven. Nog meer dan wanneer je kleine uk zijn eerste pasjes zette, is het belangrijk dat je tiener weet dat hij op jou kan terugvallen wanneer dat nodig is.


Je tiener is op weg naar volwassenheid en dat is best een lang proces. Ze hebben een hele weg te gaan. Een weg die ze voor een groot deel alleen willen bewandelen en waar jij meer en meer van aan de zijlijn toekijkt. Waar je ze beetje bij beetje los laat en ze opvangt wanneer ze gestruikeld zijn. Ze verleggen hun focus steeds meer buitenshuis en trekken de wijde wereld in. Ze hebben ruimte nodig om op hun eigen benen te staan én een veilige en geborgen thuis. Een thuis die alleen jij kan bieden. Vertrouw erop dat jullie dit proces met glans zullen doorstaan en vier tussendoor gerust de successen.


Ik geloof in je tiener én in jou!


Veel liefs,

Nathalie


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page