top of page

Ben je raar als je meer voelt, ziet en hoort dan anderen of is dat juist een talent?

Hooggevoelig opgroeien loopt niet altijd van een leien dakje. Het brengt soms de nodige uitdagingen met zich mee. Kinderen kunnen zich anders voelen dan niet hooggevoelige kinderen, hebben het soms moeilijk met het vinden van hun plekje thuis, in de klasgroep of op school, weten niet goed op welke manier ze alle prikkels die ze ervaren kunnen verwerken, enz. Ook voor ouders is het vaak een uitdaging. Want wat ervaart je kind precies? Wat gaat er in je kind om? Hoe kan je je kind hierin begeleiden? Door de uitdagingen waarmee hooggevoeligheid gepaard kan gaan, kan je hooggevoeligheid als een last ervaren. Maar kan je ook zien hoeveel moois het brengt? Of zie je dat pas wanneer je begrijpt wat hooggevoeligheid is en hoe je ermee kan omgaan?

Hanneke van de Kerkhof schreef een prachtig verhaal over Loes, een heel gevoelig meisje. Loes vraagt zich af of je raar bent als je meer voelt, ziet en hoort dan anderen. Of is dat juist een talent? In Wolf, wolf, hoe laat is het? beschrijft Hanneke van de Kerkhof op poëtische en magische manier hoe Loes haar gevoelig zijn en de uitdagingen van het leven ervaart. Hoe ze zoekt naar een manier om met haar gevoeligheid om te gaan en hoe ze de weg naar zichzelf vindt. Een zoektocht waarin heel wat hooggevoelige kinderen en ouders zich zullen herkennen. En al is het geen informatief boek, het brengt een aantal kenmerken van hooggevoelige kinderen op prachtige wijze in beeld.


Analyseren, nadenken en veel vragen stellen

Hooggevoelige kinderen kunnen diep over de dingen nadenken. Hun hoofd kan blijven doorgaan, ze blijven analyseren en situaties opnieuw bekijken. Ze kunnen ook veel vragen hebben. Eenvoudige vragen of vragen over de zin van het leven. Vragen die ze luidop stellen, maar ook heel wat vragen waarop ze stil een antwoord zoeken. Vragen die in hun hoofd blijven hangen en hen niet meteen met rust laten.


Doordat je als ouder niet altijd zicht hebt op wat er in het hoofd van je kind afspeelt en kinderen nog niet de taal of vaardigheden hebben deze gedachtenstroom te verwoorden, is het soms moeilijk te begrijpen wat er in je kind omgaat. Hanneke van de Kerkhof brengt in haar boek dit denken, analyseren en vragen stellen zo mooi in beeld, dat je als lezer een inkijkje krijgt in het hoofd van Loes of misschien wel van je hooggevoelig kind.


Bewust van anderen hun gevoelens en verwachtingen

Loes voelt ontzettend veel en stemt zich gemakkelijk af op de verwachtingen en stemmingen van anderen. Daardoor verliest ze beetje bij beetje zichzelf, om te overleven. Tijdens het opgroeien krijgt ze steeds meer voeling met haar eigen stem en is het zoeken naar een balans tussen wat ze zelf wil en wat anderen van haar verwachten. Een uitdaging die heel wat hooggevoelige kinderen herkennen. Hoe blijf je dicht bij jezelf als je zoveel voelt en er voortdurend van jou verwacht wordt dat je je aanpast?


Fantasie of intuïtie?

Het is soms moeilijk een onderscheid te maken tussen fantasie en werkelijkheid, tussen intuïtie en realiteit. Hooggevoelige kinderen hebben vaak een rijke fantasie. Hoe weet je wanneer iets werkelijkheid is en wanneer je kind zich iets voorstelt? Wanneer spreekt je intuïtie en wanneer droom je? Loes leert doorheen haar opgroeien dat je intuïtie, de stem en het gevoel dat je diep vanbinnen voelt en hoort, je de weg wijst. Een mooie les voor zowel kinderen als ouders.


Wolf, Wolf, hoe laat is het? is een prachtig boek waarop je op verhalende wijze meer leest over hooggevoeligheid en de weg naar jezelf. Bestel jouw exemplaar via deze link.


Wil je graag meer informatie over hooggevoelige kinderen of de workshop volgen? Deze vind je hier. En heb je vragen, aarzel dan niet om mij te mailen :-)


Veel leesplezier en misschien tot in de workshop!


Liefs,

NathalieHet boek Wolf, wolf, hoe laat is het? raakte me in de herkenbaarheid van hooggevoeligheid en de manier waarop Hanneke van de Kerkhof dit beschrijft. Ook de herkenbaarheid van de patronen en verbondenheid met je familie en hoe deze je leven mee vorm geven, vind ik prachtig. Een boek waarin je o.a. hooggevoeligheid op een andere manier kan leren kennen en begrijpen. Een prachtig en aangrijpende verhaal.


Bestel jouw exemplaar hierKommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page