top of page

Meer tijd voor jezelf, zonder tijd te verliezen

Bijgewerkt op: 14 aug. 2022

Tijd voor jezelf vrijmaken is essentieel. Het zorgt ervoor dat je je goed voelt, gelukkig, flexibel en krachtig. Zonder tijd voor jezelf krijg je al snel het gevoel dat je geleefd wordt. Je sleept je doorheen je dag. Je leeft niet meer, je overleeft. Plezier, geluk en genieten verschuiven naar de achtergrond en maken plaats voor onrust, onzekerheid en een ongelukkig gevoel. Gek genoeg weet je dat allemaal wel, alleen is het zo verdomd moeilijk om er iets aan te veranderen en tijd voor jezelf te vinden of te maken.

Moeder tijd jezelf me-time genieten

Ben jij een (hoog)gevoelige ouder? Dan is het voor jou nóg belangrijker om tijd voor jezelf te vinden. Gedurende de dag neem je heel veel prikkels in je op: het was druk op weg naar school, je stemde af op de behoeften of verwachtingen van anderen, je raakte onrustig door de drukte in de winkel, je kind was overstuur na school waardoor je van alles deed om terug rust te creëren, enz. Om al deze prikkels te verwerken, heb je tijd nodig. Tijd om tot rust te komen en terug bij jezelf te komen.


Maar tijd vinden voor jezelf is lastig. Hoe komt het dat tijd vinden voor jezelf zo moeilijk is? En hoe kan je tijd voor jezelf vinden? Aan de hand van de volgende stappen krijg je inzicht in waar jouw tijd naartoe gaat en waar mogelijkheden liggen om meer tijd voor jezelf te vinden. Zónder tijd te verliezen.


Stap 1: Bewust worden van gewoontes en beperkende gedachten

We zijn zo gewoon van voortdurend bezig te zijn, dat we er zelfs niet bij stil staan wat we allemaal doen op een dag. Of wat we allemaal denken. Want soms houden onbewuste en beperkende gedachten ons vast. Ze kunnen ons tegen houden te kiezen voor onszelf. Misschien zeg je wel tegen jezelf dat stil zitten en bij jezelf komen niet mag. En voelt het alsof het fout is of je iets verkeerd doet. Misschien voelt het voor jou als een wet overtreden? Alsof je iets doet wat niet mag. Alsof iemand in je oor fluistert dat je verder móét doen. Dat zitten iets voor luie mensen is of uitrusten voor zwakkelingen. Dat je niet mag stoppen, en moet doordoen.


Of misschien maakt het je bang? Voel je angst voor wat er zou gebeuren wanneer je even niets doet. Omdat je dat niet kent, niet gewoon bent. Bang voor wat anderen van jou zouden vinden? Of misschien ervaar je andere gevoelens of gedachten die je tegenhouden om je grens aan te geven?


Het is best mogelijk dat je onbewust gewoontes gecreëerd hebt. Gewoontes waarmee je al je tijd vol stopt, zodat je geen tijd meer over zou hebben voor jezelf. Gewoontes die voortvloeien uit overtuigingen, waarvan de wortels vaak terug te vinden zijn bij je ouders. Weet je nog? De fluisteringen? De loyaliteit die je onbewust voor je ouders voelt, houdt je misschien tegen om goed voor jezelf te zorgen en tijd voor jezelf te vinden of vrij te maken.


Word je bewust van gewoontes of beperkende gedachten en laat ze los. Die fluisteringen, overtuigingen of gewoontes waren vroeger misschien nuttig, maar bewijzen je nu geen dienst meer. Het is niet meer behulpzaam naar hen te kijken of te luisteren. Je mag je draaien naar je eigen pad, naar het leven dat jij wil leiden, waar voor jezelf zorgen lief is. Want voorbij deze fluisteringen, overtuigingen, gewoonten of angst opent een wereld van rust en ontspanning, van liefdevol naar jezelf en de ander kijken. Zoveel mooier dan de stress en het opgejaagde gevoel dat je nu ervaart.


Stap 2: Inzicht in wat je allemaal doet

Stond je al eens stil bij wat je allemaal doet in een dag? Weet je waar jouw tijd naartoe gaat? Zodra je daar meer zicht op krijgt, je bewust wordt van hoe jouw dagen eruit zien, open je mogelijkheden om daar verandering in te brengen. Het is goed dit even op te schrijven, het visueel te maken. Het maakt het ook gemakkelijker om daarna naar tijdrovers en energievreters te zoeken. Dus neem je tijd om op te schrijven wat je allemaal in een dag of week doet. Welke taken doe je? Welke activiteiten? Waar ga je naartoe? Wat doe je in de ochtend, ’s middags en ’s avonds?


Nadat je dit voor jezelf opgeschreven hebt, kan je kijken waar je energie van krijgt en waar je energie van verliest. Of van wie je energie krijgt en aan wie je energie verliest? Wie of wat eist jouw tijd op? En waar leg jij jouw prioriteiten? Bij anderen? Of bij jezelf? Hier bewust van worden is een belangrijke stap.


Stap 3: Kan het anders?

Nu je een duidelijk zicht hebt op je tijdrovers en energievreters, is het tijd voor de volgende stap en volgende vragen: Zijn er dingen die je anders kan doen of organiseren? Welke activiteiten kan je ruilen voor wat me-time, voor dingen die jij leuk vindt en je vooral energie géven? Tijd voor dingen die jou gelukkig maken.


Zoek het hierbij niet te ver en niet te groots. Je hoeft geen úren vrij te maken voor jezelf. Al mag dat zeker wel ;-). Vaak zorgt bewustwording alleen er al voor dat je bewuster met je tijd en energie omgaat, waardoor je meer tijd kan over hebben op het einde van de dag.


Stap 4: Hou vol en laat je steunen

Door alleen deze stappen te doorlopen en er daarna niks mee te doen, zal er weinig veranderen. Je bent nu zo ver gekomen, het is enkel nog een kwestie van vol te houden. Om te slagen in je nieuwe doel en nieuwe gewoonte is het goed voldoende reminders in te zetten. Herinner jezelf dagelijks aan het belang van tijd voor jezelf en plan ook dagelijks me-time-momentjes in. Noteer het in je agenda of zet een herinnering op je smartphone.


Laat je hierbij steunen door je partner, vrienden of vriendinnen. Deel met hen wat je bezig houdt en wat je wilt veranderen. Laat hen weten wanneer het even moeilijk wordt, zodat ze kunnen supporteren voor jouw me-time momentje en jouw geluk. Met hun steun voel je je meer gedragen waardoor het makkelijker wordt om door te zetten.


Stap 5: Herhaling is key

Doorloop deze stappen regelmatig opnieuw en zet het maandelijks in je agenda als reflectiemoment. Na een tijdje merk je vanzelf op wanneer je last hebt van tijdrovers en energievreters en kan je sneller terug rust vinden.


Ik wens je heel veel succes in het vinden en maken van tijd voor jezelf. In het creëren van geluk en mooie momenten. En weet dat kinderen gelukkiger zijn wanneer hun ouders goed in hun vel zitten. Een me-time momentje zorgt dus voor dubbel geluk ♥

(Ik dacht dat dit je wel extra zou motiveren 😊)


Veel liefs,

Nathalie


Vind je het fijn om meer steun te ervaren? Heb je nood aan (meer) me-time-momentjes en wil je er eindelijk in slagen dit vol te houden? Lijkt het jou fantastisch om toch minstens 1 keertje in de maand echt tijd voor jezelf te hebben? Voel je gedragen en gesteund tijdens de moedercirkels, een momentje voor jezelf, waar je helemaal mag zijn, vertragen, tot rust kan komen en opladen. Één momentje per maand voor jezelf, waardoor jij gaat stralen! Klinkt het als muziek in je oren? Schrijf je hier in voor de komende moedercirkel.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page